BioETUN E85/benzin átalakító elektronika család


A BioETUN programozható E85/benzin átalakítócsaládot az elektronikus befecskendezésű benzines járművek legbiztonságosabb és legkörnyezetbarátabb módon történő E85 bioetanol üzemanyaggal történő üzemeltettetésére dolgozták ki.

BioETUN - átalakító elektronika család tagjai:

BioETUN
1-8 hengeres, hengerenkénti befecskendezéses motorhoz

 • BioEtun (v6) készülék szoftverrel csatlakozók nélkül.
 • BioEtun (v6) szett szoftverrel 6 hengeres motorhoz.
 • BioEtun (v6) szett szoftverrel 8 hengeres motorhoz.

Választható csatlakozókról itt talál információt.

Figyelem!
Egyes régebbi 6 hengeres gépkocsik vezérlése megoldható olcsóbb V4 elektronikával is. Feltétel: Motronic vezérlés. A részletekről érdeklődjön a BioETUN forgalmazójánál.BioETUN 1-4
1-4 hengeres, hengerenkénti befecskendezéses illetve egyes központi befecskendezéses motorhoz

 • BioETUN (v5) szett (4 pár csatlakozóval) szoftverrel.
  pld: szinte az összes futó autótípus az Alfatól az Omegáig
 • BioEtun (v5) készülék szoftverrel csatlakozók nélkül.  
  pld.: Központi injektoros Suzuki Swift 1, VW Golf 1 kábelvágással
 • BioEtun (v5) készülék szoftverrel 2 pár Bosch csatlakozóval.   
  pld.: Központi injektoros Suzuki Swift 1, VW Golf 1 csatlakozó beillesztéssel
Választható csatlakozókról itt talál információt.

Figyelem!
A központi befecskendezésű járműveknél két vezérlési típus terjedt el. A nem megfeleő rendszer használata károsodást okozhat. Részletekről érdeklődjön a BioETUN forgalmazójánál.


BioETUN Display
BioETUN készülékekhez csatlakoztatható kijelző, melyen leolvasható az átalakító működésének fontos adatai. A kijelző alkalmas felhasználó szintű adatok leolvasására, haladó szintű adatértelmezésre és logolásra, később (szoftverfrissítéssel) a BioETUN készülék programozására.
A kijelzőt csupán tápfeszültségre (+12V) kell kapcsolni és csatlakoztatni a BioETUN készülékek soros kommunikációs (rs232) portjára és máris működőképes, beállítást nem igényel.
» bővebben


BioETUN E85 Üzemanyag Összetétel Érzékelő
A BioETUN E85 üzemanyag összetétel érzékelő szenzor, mely azonnal reagál az üzemanyag változásra, hidegen melegen egyaránt. Valós időben módosítja az keverékképzést a berkező üzemanyagnak megfelelően.
» bővebben

BioETUN Teszter
A BioETUN készülékek diagnosztikai műszere beszerelő műhelyek részére. A BioETUN TESZTER csupán tápfeszültséget igényel majd a BioETUN elektronikát rádugva automatikusan indítja a frissítést és az ellenőrzést. Használatával kiszűrhető a hibás bekötésekből adódó reklamáció, a hibásnak vélt készülék beszerelés nélkül is azonnal leellenőrizhető, frissíthető. A kétsoros LCD kijelző hiba esetén a kód és a hiba megnevezése olvasható. A készülék 26 hibakódot jelezhet.
» bővebben 


 

BioETUN MŰKÖDÉSI ELV

A tiszta E85 Bioetanol használathoz a hagyományos benzines gépkocsi átalakításra van szükség. Az E85 kémiai tulajdonságából adódóan a tökéletes működéshez ebből a bioüzemanyagból 25-30% többletre van szükség. A befecskendező szelepek és a számítógép közé bekötött BioETUN segédelektronika a gyári komputer jeleit feldolgozva az injektor nyitási idők meghosszabbításával biztosítja az E85-ös üzemhez szükséges üzemanyagot, a tökéletes működést minden fordulatszám tartományban.

Az E85 üzem kritikus pontja a hidegindítás. Az alkohol hidegben (már +13 fok alatt) kicsapódik ezáltal megnehezíti, esetenként lehetetlenné teszi a gépkocsi indítását. A tökéletes négy évszakos E85-ös autózáshoz hidegindítási rendszerrel rendelkező átalakító elektronika szükséges. A BioETUN átalakító csomag tartalmaz a jármű motorblokkjára vagy fűtéscsövére erősíthető hőmérséklet szenzort aminek jelét a BioETUN feldolgozza és összetett működésű algoritmus segítségével (két hidegindítási táblázat adatai és változók alapján) működő hidegindítási rendszer segítségével biztosítja a tökéletes indítást akár mínusz 20 fokokban is. 
Az etanolos használat során az autó viselkedése kis mértékben előnyére változik, miközben az üzemanyag tulajdonságaiból adódóan körülbelül 25-30% többletfogyasztás tapasztalható az olcsóbb üzemanyagból. A hidegindítási rendszer miatt hidegben rövid távokon ez az érték akár 30% is lehet.

A BioETUN készülék semmilyen körülmények között nem befolyásolja a gyári motorvezérlők jeleit, az üzemanyag keverékképzési funkciókat a gyári motorvezérlőre hagyja, így az autó károsanyag-emissziós paramétereit nem változtatja meg, illetve az etanol kedvezőbb tulajdonságai miatt esetleg javítja. Ez a fajta megoldás garantálja az emisszióméréseken való megfelelését a műszaki vizsgán esetleg használtabb motor esetén is. A gyári adatok meghamisításával a gyári motorvezérlő elveszti a valós visszacsatolást a működésről nem hiszem hogy szükséges magyarázni milyen problémákhoz vezethet. Ezen kívül előfordulhat hogy a túlzott takarékosság szellemén a nem megfelelően beállított üzemanyag-levegő keverékképzésessel a jármű károsanyag-kibocsátása E85-tel rosszabb lesz mint a gyári érték. Az E85 Tuning Kft. a hétköznapi E85 átalakítások esetén nem ajánlja a gyári motorvezérlők jeleinek meghamisítását ugyanis elsődleges célunk a műszaki biztonság és a valós környezetvédelem a hétköznapokban. A káros anyag kibocsátás mérését különbféle dúsítási fázisokban mértük. A mérésekről összefoglaló itt olvasható.

Amennyiben tuning illetve versenycélú használatra van igény abban az esetben ajánljuk a BioETUN készülékek nagy testvérét az ETUN programozható motorvezérlőt mely 8 db analóg (pl.: TP, MAP ,MAF ,Lambda , víz-, levegő-, kipufogó hőmérséklet)  5 db digitális (pl.: kapcsolók, rajt, váltás, ALS, log. ) 3 db  mágneses jel (pl.:  hall, optikai pozíció jeladók ) jele alapján teljes motorvezérlési funkciót lát el, komplex gyújtástérképpel.  Az E85 üzemanyaggal történő valódi tuninghoz a legoptimálisabb megoldás. Beszereléséhez, programozásához megfelelő szakember szükséges.
Az ETUN elektronikáról részleteket itt olvashat .


A BioETUN és a BioETUN 1-4 készülék használatának műszaki feltételei:

 • Tökéletes műszaki állapotú jármű (Különösen fontos az elektromos rendszer, csatlakozók, a kipufogó rendszer, a lambda szonda hibátlan állapota)
 • Elektronikus befecskendezésű benzin üzemű rendszer lambda-szondás szabályozással
 • Negatív testelésű elektromos hálózat
 • Szabványos befecskendező szelep csatlakozó, Mivel egyes gyártók azonos modelleken belül is változtattak, pontos leírást nehéz adni. Ezért kérjük, hogy vásárlás vagy beszereltetés előtt feltétlen nézze meg a csatlakozó típusát. Kattintson ide ha meg szeretné nézni a csatlakozó típusokat.
 • Kizárólag 12V ( 8-18V) névleges feszültségű elektronikus befecskendezésű - "saturated"  rendszer nagy impedanciájú ( R >8 ohm) vagy előtét ellenállásos kis impedanciájú (R < 3 ohm ) injektorok


Az alább elektronikus befecskendezési rendszerekhez a BioETUN és a BioETUN 1-4 készülék NEM alkalmazható:
 • "Peak and Hold" vezérlésű befecskendezési rendszer (Ezen vezérlésekhez egy régebbi, jelenleg nem elérhető fejlesztés a BioETUN P&H elektronika alkalmazható)
 • Kis impedanciás (R < 8 ohm) injektorokat használó közvetlen benzinbefecskendezéses rendszer (pl.: FSI, GDI)

A BioETUN és a BioETUN 1-4 készülék a fenti feltételek figyelembevételével gépjármű típusmegkötés nélkül alkalmazható.


TÍPUSJÓVÁHAGYÁS
A Nemzeti Közlekedési Hatóság  2011 április 12-én a járművekben jelentkező rádiózavarokra (elektromágneses összeférhetőségre) vonatkozó 72/245/EGK számú irányelv szerint figyelembe véve az elvégzett TÜV méréseket  a BioETUN típusú benzin/E85 átalakító elektronikára az e7*72/245*2009/19*0024*00   számú jóváhagyási jel használatát engedélyezte. A jóváhagyás a maximum 8 hengeres (BioETUN) és a maximum 4 hengeres (BioETUN 1-4) készülékre egyaránt vonatkozik. Az EK jóváhagyási jelölés amely a készüléken jelölve van:  e7 - 03 0024


SZÁMÍTÓGÉPES PROGRAMOZÁS
A BioETUN átalakítócsalád hétköznapi E85-használathoz szükséges minden paramétere - a beszerelő műhelyekben - külső PC kompatibilis  számítógépről programozható. A készülék és a számítógép közötti kapcsolat RS232-es kommunikációs porton történik. (Amennyiben ilyen port nincs a számítógépen úgy USB - RS232 átalakító szükséges) Minden készülék  - a számítógépek operációs rendszeréhez hasonlóan - utólagosan frissíthető. A friss fejlesztések és az új szolgáltatások a régebbi készülékek tulajdonosainak is elérhetők. A korszerű megjelenésű BioETUN Tuner program innen letölthető, kipróbálható.

TELJES CSATLAKOZÁS
 A BioETUN készülékek igény szerint a gyáriakkal megegyező csatlakozókkal kapcsolódik a gépkocsihoz, így az átalakított autó vezetékrendszere érintetlen marad, nem történik kábelvágás, a szakszerűtlen beavatkozásból adódó hibalehetőségek száma minimális. A csatlakozók a későbbiekben oldhatók, a készülék percek alatt nyom nélkül eltávolítható. Egyes központi befecskendezéses modelleknél nincs lehetőség típusspecifikus csatlakozásra ilyen esetben utólagosan beszerelhető automotiv csatlakozót biztosítunk.

ÜZEMANYAG VÁLASZTÁS
A BioETUN készülék alkalmas a gyári Siemens E85 üzemanyag felismerő szenzorok  (pl.: GM part number 12568450 vagy 12570260) jeleinek fogadására valamint alap kiépítésben biztonságos, a gázos autókhoz hasonló módon kapcsolható benzin/E85 üzem. A kapcsolóval kapcsolható E85 üzem kizárja a nem megfelelő szerelésből valamint műszaki meghibásodásokból adódó problémákat valamint a felhasználó által kontrollált működést eredményez.  Tankolás után a vezető választhatja ki, hogy benzinnel, vagy etanollal kívánja üzemeltetni a járművet. A beszerelt elektronika teljes flexibilitást biztosít az autónak, benzines üzemmód esetén semmilyen hatással nincs a gyári rendszerre, vagyis kikapcsolásával minden további nélkül használható benzinnel. Tankolás előtt javasoljuk, hogy minden esetben a fél alá ürítsék a tartályt majd arra az üzemanyag típusra kapcsolják az átalakítót mely üzemanyaggal teli tankolták.
Az E85 Tuning fejlesztőcsapata elkészítette a BioETUN készülékek kapcsoló szárára és az üzemanyag rendszerbe köthető BioETUN E85 Üzemanyag Összetétel Érzékelőt.  Az arányérzékelő jele vagyis az E85/benzin keverékarány a BioETUN Tuner programfelületen illetve a BioETUN Display-en százalékosan leolvasható.

ÖRÖK GARANCIA
A BioETUN készülékekhez élettartam garancia jár amennyiben egy gépjárműben alkalmazzák. Az elektronika csak dedikált autóipari alkatrészekből épül fel, a nyomtatott áramköri lap összeszerelése a legszigorúbb ISO-minősített eljárással gépsoron készül. A BioETUN elektronika vezérlését - a hazai E85 átalakítók között elsőként - rendkívül gyors és megbízható  32 bites processzor látja el. A kábelek 0,5 és 0,75 mm  vastag színkódos autóipari réz kábel szilikon bevonattal, a csatlakozók mindegyike vízzáró gumidugóval szerelhető.

TAPASZTALAT
A BIoETUN készülék teljes kifejlesztését az E85 Tuning Kft. végezte. A fejlesztő csapat munkatársai 1999-óta foglalkoznak motorvezérlő elektronikák, 2007 óta  E85 átalakítok fejlesztésével.  Az E85 Tuning Kft. filozófiája, hogy az E85-ös közlekedést a legkörnyezetbarátabb módon valósítsa meg. Nem tesz kompromisszumokat a műszaki megvalósítás területén, ezért a BioETUN készülékek a hazai piacon kapható legkörnyezetbarátabb a legbiztonságosabb valamint a legsokoldalúbban alkalmazható programozható E85 átalakító berendezések melyek elektronikus  központi és hengerenkénti  befecskendezésű járművekhez alkalmazhatóak. Az elmúlt évek alatt több száz ezer futott kilométer bizonyítja a rendszer hibamentes működését. A kísérletekben partnerünk volt a Szent István Egyetem Klímairodája és a Közlekedéstudományi Intézet is.

INNOVÁCIÓ
Az E85 fejlesztő csapata minden tekintetben figyelembe veszi a felhasználók igényeit ami alapján alakítjuk ki az új termékeket és szoftverfunkciókat. 2010 októberétől a BioETUN bázis szoftvere lehetővé teszi a befecskendezési módok visszajelzését mellyel üzemanyag takarékosság érhető el.  Ezzel egy időben programozható, kiegészítő, sport fokozat funkció jelent meg  mely a turbó motoroknak valamint a dinamikusan autózóknak kedvez. A készülék visszajelző lámpája jelzi a takarékos állapotot, a gyorsítási fázist illetve az injektor működésének anomáliáit. Az E85 Tuning kft. munkatársai folyamatos méréseket és kísérleteket végeznek az E85 átalakításokkal illetve az E85 üzemanyaggal kapcsolatban. A mérési tapasztalatokat a felhasználókkal az etanol.blog.hu oldalon osszák meg. Tapasztalatokat, észrevételeket örömmel fogadnak.

FIGYELEM!

Bioetanolos üzemelésre csak benzinüzemű jármű alakítható át. A gyártó által javasolt üzemanyagtól való eltérés kizárólag saját felelősségre történhet. Az E85 üzemanyag használata garanciavesztést eredményez, még ha nem is az üzemanyag miatt adódik a probléma. Az átalakításokból és az elektronika nem szakszerű beszereléséből adódó károkért semmilyen felelősséget nem vállalunk.