Amit az E85-ről tudni kell


Az alkoholos autózás Magyarországon nem újdonság, 1927. és 1942. között a benzin-alkohol 1:4 arányú keverékét Motalko néven már forgalmazták. Ezután hosszabb szünet következett, majd 2007 nyarán nyílt ismét alkohol-benzin keveréket árusító töltőállomás Bábolnán. Azóta ismét nagy hagyománya van az alkoholos autózásnak hazánkban.

Mivel potenciális energiahordozóról van szó, komoly gazdasági érdekek kapcsolódnak az etanolhoz, emiatt jót és rosszat is hallhatunk. Pár éve még megváltóként emlegették a bioetanolt, de mára piaci helyzetét megszilárdítva sok vita kiváltója. Vannak, akik a Föld megmentőjét, vannak, akik elpusztítóját látják benne. Az igazság, mint általában, most is középúton van.

A bioetanol nem világmegváltó, de számos előnyös tulajdonsága mellett működő és elérhető hajtóanyag, amellyel kiválthatjuk a fosszilis energiahordozók egy részét. Magyarország üzemanyagimport-függősége az etanolgyártással csökkenthető lenne. A környezet és a gazdaság érdekében fontos, hogy mindig a területi sajátosságokhoz igazítsuk a termelést, és hogy a gyártási folyamatoknál a legkorszerűbb eljárásokkal dolgozzuk fel a bioalapanyagot. A környezetbarát energiafelhasználás minden változatát - köztük a bioüzemanyagokat is - mértékletesen, egymással összehangolva kell támogatni a tisztább környezet reményében. Ma Magyarországon az E85 kizárólag magyar kukoricából készül.

Az alábbiakban összeszedtük azokat a műszaki kérdéseket, amelyek nap mint nap felvetődnek az E85 használatával kapcsolatban. A lista nem teljes, amennyiben további kérdése lenne, írjon e-mailt az erdekel @ e85tuning .hu címre, és örömmel válaszolunk. Sok érdekességet, köztük az E85-tel kapcsolatos méréseket és felhasználói tapasztalatokat is olvashat az etanol.blog.hu oldalon is.
Mit jelent a bioetanol és az  E85?
A bioetanol, növényi alapanyagból előállított etil-alkohol, képlete C2H5OH, színtelen, jellegzetes szagú és ízű, könnyen folyó folyadék. Használják például szeszes italokhoz, az egészségügyben, üzemanyag adalékok alapanyagaként, és üzemanyaghoz hozzákeverve biokomponensként. A bioetanolt hazánkban a hatályos jövedéki szabályozás szerin tisztán üzemanyagnak használni tilos, kizárólag az alacsony illetve a magas biokomponensként  (E85) benzinhez keverve megengedett.
Az E85 szabványos üzemanyag, 70-86% bioetanol és 30-14% benzin keverékéből áll. MSZ CWA 15293:2006 számú szabvány írja elő az összetételét, amely a fent említett összetevőkön kívül számos adalékanyagot is meghatároz, például korróziógátlót is. A hazai forgalomban 2007 nyara óta kapható E85-öt a szabadegyházi Hungrana Kft. érdekeltségű GreenPower E85 Kft. készíti kizárólag kukoricából.
2012 május végén nyílt meg az ország második legnagyobb bioetanol gyára Dunaföldváron mely E85-öt nem készít csak exportálja a hazai bioetanolt. 

Hol tankolható E85?
Az E85 Bioetanol - 2012 tavaszán - körülbelül 340 töltőállomáson tankolható. Az egy főre jutó E85 kutak tekintetében Európában hazánk a második helyen áll. Magyarországon hálózati szinten a svájci alapítású AVIA volt az első, ahol szinte a kezdetektől forgalmazták ezt a bioüzemanyagot. Később a OIL! majd 2010 februárjától az AGIP majd 2012-től a Mobil Petrol is csatlakozott. A nagyobb hálózatokon kívül magánkutakon találkozhatunk ez E85 Green Power fantázianevű üzemanyaggal.

Átalakítás nélkül használhatok-e alkoholt az autómban?
A tapasztalataink alapján az 50% benzin - 50% E85 keveréket minden korszerű lambda szabályozású autó gond nélkül kezeli. Arra is van példa, hogy egyes típusok fedélzeti számítógépe melegben gond nélkül megbirkózik tiszta E85-tel is, de nem ez a tipikus.  Keverve kipróbálhatjuk, de csak arra felkészített járművet használjunk tisztán E85-tel.

Tankoltam E85-öt és kigyulladt a műszerfalon egy hibalámpa. Mit tegyek?
A korszerű gépkocsik Check Engine lámpával figyelmeztetnek, ha valami nem megfelelő az üzemanyag-levegő keverékben. Ha a lámpa jelez akkor azt jelenti hogy az adott benzin/E85 keveréket a motorvezérlő nem tudja megfelelően kezelni. Ilyenkor nem kell pánikba esni, hanem amint lehet  benzint kell tankolni a gépkocsiba. Ezek után a legtöbb esetben a hibajelző lámpa magától elalszik, ha nem akkor megpróbálhatjuk az akkumulátorról való lecsatlakoztatást is pár percig, ha ez sem jár sikerrel akkor szakszervizben történő hibakód olvasás és törlés szükséges. Ha a hibajelző lámpa figyelmeztet, akkor folyamatosan tilos E85-tel üzemeltetni a járművet, ugyanis a szegénykeverék-képzés motorkárosodást okozhat.

Hogyan kell átalakítani?
Az E85 domináns alkotórészének fűtőértéke a benzinhez képest kisebb, és ebből adódóan az E85 sztöchiometrikus levegő/hajtóanyag tömegaránya 14,7 helyett 9,7 körül alakul. Köznyelvre lefordítva az alkoholból kb. 20-25%-kal több kell hasonló teljesítményhez. Ez megoldható nagyon egyszerű eszközökkel, jeladók jelének hamisításával, a gyári motorvezérlő átprogramozásával, és természetesen korszerű E85 konverterekkel is. Ilyen esetben csak minőségi berendezést ajánlott az átalakításra, ami műszaki tulajdonságaiban legalább az adott gépkocsi motorvezérlőjével vetekszik. Lehetőség szerint az adott típushoz hangolható, számítógépről programozható készüléket válasszunk, csak olyan gyártótól, aki megfelelő garanciát vállal az átalakítóra.

Átalakítás után mi történik, ha nem sikerül E85-öt tankolni?
A konverterek E85 és benzin üzemet is lehetővé tesznek. Benzines üzemben a gyári értékek mérvadóak, ilyenkor feltétel nélkül használható benzinnel is a jármű a gyári értékek megtartásával.
 
Automata üzemanyag-felismerés vagy kapcsoló?
A korszerű, gyárilag alkoholos FFV (flexible-fuel vehicle) autók (pl. AUDI, OPEL, SAAB) speciális alkoholfelismerő szenzort használ az üzemanyag keverékének meghatározására. Az első generációs FFV autókban lambda szondáról próbálták meghatározni a keveréket, de ez a módszer pontatlansága és lassúsága miatt nem tökéletes. Teljesítménymérő-pados mérések bizonyítják, hogy ezek az autók az elégetett üzemanyagról tudják csak az elemzést elvégezni, ami azt jelenti, hogy az autó viszonylag hosszú ideig működik számára ismeretlen üzemanyaggal. Egyes utólag beépíthető automata üzemanyag felismeréssel ellátott átalakító elektronikák is alkalmazzák a lambda szondáról történő üzemanyag felismerés módszerét. A gépjármű védelme érdekében speciális, de egyben költségesebb üzemanyag szenzor kiépítésével javasoljuk az automata üzemanyag felismerés használatát, vagy az LPG-üzemhez hasonlóan kapcsolóval történő E85/benzin üzemváltást.

Milyen autó alakítható át E85-üzemre?
1908-ban a legendás Ford T-modell is először alkohollal üzemelt. Ráadásul a Ford-T-t követő A-modell univerzális hajtású, FlexiFuel jármű volt. Brazíliában nálunk is futó modelleket - mint például a VW Bogarat - vidáman hajtják tiszta alkohollal. Akadhatnak nehézségek, de ma már szinte minden benzines típus átalakítható etanolos használatra. Karburátoros autónál a fúvókák cseréjével történik az átalakítás, de ezután csak E85-tel üzemeltethetők. Az univerzális üzem legkönnyebben az elektronikus befecskendezésű járműveknél valósítható meg. Minden esetben meg kell vizsgálni, hogy az injektorok és a vezérlés alkalmas-e az átalakításra.
2011-ben a dízel járművekben alkalmazásról is megindultak a kísérletek jelentős eredményekkel. Szemben a benzines adapterekkel a dizel/E85 átalakítás bonyolultsága sajnos  gátja az elterjedésének.

Központi befecskendezés is átalakítható?
A központi befecskendezés (TBI) az injektoros rendszerek első generációja, működésének lényege az, hogy egy - esetleg kettő - befecskendező szelep adagolja az üzemanyagot. Az elektronikus vezérlést tekintetében kétféle technika terjedt el. Az egyik vezérlése a hengerenkénti befecskendezéshez hasonlatos (pld. Suzuki Swift 1, VW Golf) illetve a Peak & Hold (pld. Opel Astra) vezérlési mód. Míg az első vezérlés átalakítása könnyedén megoldható, a Peak & Hold bonyolultabb feladat, a vezérlés több lépcsőből áll. Ilyen esetben, ha nem speciálisan erre a rendszerre készült E85 elektronikával alakítják át a járművet, úgy az tartós használat után károsodást okozhat a befecskendező szelepben, és a beállítása is kontrollálhatatlan lesz. Ezért minden esetben szakműhelyben kell érdeklődni, hogy az adott gépkocsit milyen központi befecskendezéssel szerelték, ennek függvényében kell a rendszerhez illeszthető elektronikát megválasztani. A központi befecskendezés veszélyeiről itt olvashat.
 
Csak autót lehet átalakítani?
Természetesen nem. A motorkerékpártól kezdve jachtokig és a jetskiig minden benzinüzemű járművet, mely az alapvető műszaki feltételeknek megfelel. BioETUN készülékkel átalakított Suzuki Bandit motorkerékpárt Talmácsi Gábor is véleményezte. Bővebben itt.

Megtartja-e a garanciát az autó, ha E85-tel autózunk?
Minden autó csak a gyár által meghatározott üzemanyaggal üzemeltethető. Ettől eltérő üzemanyaggal való használat garanciavesztést eredményez, még ha nem is az üzemanyag miatt adódik a probléma. Új autók esetén semmi esetre sem javasoljuk az E85-tel való kísérletezést. Aki környezettudatos és új autót szeretne, annak javasoljuk, hogy vásároljon az E85-re gyárilag felkészített modellt.

Káros az E85 a benzines motor működésére?
A tapasztalatok szerint a szakszerűen elvégzett átalakítás után semmilyen kárt nem keletkezik a motorban. Mivel az alkohol kenése rosszabb  mint a benziné, ezért az üzemanyagellátó-rendszert jobban igénybe veheti, de a motor működésének semmiben sem árt. Előnyös tulajdonsága, hogy a hidegebb égés miatt az átalakított járművek kevésbé melegszenek.

Az etanol 105-ös oktánszámú, ezt ki tudjuk használni?
Legtöbb esetben az etanolra átalakított autók viselkedése kis mértékben a városi használat előnyére változik, a jármű alsóbb tartományokban nyomatékosabbá válik. Sajnos sokan tévesen plusz 10-20 lóerőt ígérnek E85-tel. Ilyen mértékű teljesítménynövekedés egyszerű átalakításokkal nem megvalósítható. A megváltozott motorkarakterisztika miatt többnek érezhető a változás, mint amit a számok bizonyítanak. A görgős fékpadi mérések 5-10 Nm nyomaték és pár lóerő többletet bizonyítanak. Természetesen az E85-ben ennél több rejlik, tuning célú használata is megvalósítható, de ez egy konverternél több átalakítást igényel.

Az etanol korróziót okoz?
Az alkohol másként viselkedik a vízzel, mint a benzin. A kialakult kémiai kötések miatt nem lehet a vizet mechanikus úton elválasztani az alkoholtól, míg a benzin esetében külön fázisként kiválik a víz (például hiába áll éveken keresztül a pálinka, nem válik ki belőle az alkohol). A kereskedelmi forgalomban kapható szabványos E85 gyártásakor nagy mértékben ügyelnek a víztisztaságra. Szállításkor vagy a benzinkúton kerülhet víz az üzemanyagba, akár a levegő páratartalmából is. Az alkoholba került víz a korszerű autók üzemanyagrendszerében nem tesz kárt, viszont a motor működésére hatással lehet.

Megeszi az E85 a benzincsöveket?
Talán a legtöbbször feltett kérdés, aminek hátterében valószínűleg az etil-alkohol és a metil-alkohol felcserélése áll. Míg az utóbbi speciális üzemanyagrendszert igényel, az etanol nem olyan agresszív anyag. Amelyik autóiparban használatos üzemanyag-vezeték ellenáll a benzinnek, az az alkoholnak is ellenáll. A régi Zsigulik gyári benzincsöve sem károsodik több év alkoholos használat után. Ennek ellenére akadhatnak kivételek, ezért az átalakított autók üzemanyag-vezetékeit alkalmanként ellenőrizni kell. Csak érdekességképpen: Fordhoz közel álló tuningműhelynek, az M-Sportnak az N csoportos Fiesta ST-hez kiadott E85-ös kiegészítő kitje is mindössze 4 nagyobb injektorból és egy átprogramozott komputerből áll. Vagyis minden más a széria benzines autó tartozéka. Az E85-re optimalizált Saab BioPower injektor szelepei cikkszám szerint is a benzinesével megegyeznek.

Az E85 tönkre teszi az üzemanyag-pumpát?
Az alkohol rosszabb kenési tulajdonsága révén az üzemanyagellátó-rendszer egyes alkatrészeit jobban igénybe veszi. Elvileg az alkohol vezetőképessége is okozhat felületi oxidációt a feszültség alatt lévő üzemanyagrendszerben, például a benzinpumpában. A töltőállomásokon vett mintákon végzett mérések azt bizonyítják, hogy a hazai E85-ben nincs jelentős szabad ion, ami az oxidációért lenne felelős, ezért ez a veszély nem áll fenn. Ennek ellenére - szinte kizárólag a VW csoport autóinál - hallani az E85 által tönkretett benzinszivattyúkról. Ezekért a hibákért szinte minden esetben a rendes elhasználódás és a nem megfelelő időben cserélt üzemanyagszűrő a felelős. A kritikus típusoknál lehetőség van elérhető áron a gyári pumpát magyar gyártmányú, E85-re fejlesztett pumpára cserélni.

Mikor kell üzemanyagszűrőt cserélni?
Ha lehetőség van rá a gyári üzemanyagszűrő cseréje már az első vagy a második E85 tankolás után javallott. Az alkohol tökéletesen kitisztítja az üzemanyagrendszer lerakódásait, ami a karburátorba/ injektorba jutva dugulást eredményezhet. A második szűrő csere után nincs további teendő, a benzines üzemhez meghatározott csereidőtartamok a mérvadóak.

Mit tegyek, ha nincs üzemanyagszűrő?
Sok új típusban nincs külön üzemanyagszűrő, csak egy előtétszűrőt szerelnek a pumpa aljára a tankba (pl. új Suzuki Swift, Opel Astra H). A tapasztalatok alapján ezekben a fiatalabb járművekben nincs szennyeződés lerakódás, ha mindig minőségi töltőállomáson tankoltak. Az utóbbi pár évben a tankolt üzemanyagok minősége az ellenkörzött töltőállomásokon óriásit javult. Az ilyen autókba is nyugodt szívvel tankolható E85, a feloldott szennyeződés mennyisége elenyésző. Természetesen lehetséges utólagos szűrőbeépítés is, de minden esetben csak fémházas üzemanyagszűrővel.

Hidegben rosszabbul indul az etanolos autó?
Igen, az alkohol már +13 fok alatt nehezebben porlad, cseppekben kicsapódik, aminek következtében E85-tel nehezebben indulhat az autó. A hidegindítási problémák miatt került 15% benzin az alkoholba, hidegben gyakorlatilag az E85-ben lévő benzin robban, ezért szükséges a megfelelő dúsítás. A korszerű, utólag beépíthető etanolátalakító elektronikák rendelkeznek hidegindítási programmal, vagyis hidegben a megfelelő szenzorok jelei alapján dúsítják a keveréket. Az univerzális téli-nyári, benzin/E85 üzem csak profi átalakító elektronikával megoldható.

Olcsóbb-e az etanolos használat?
Az E85 takarékosságból történő használatát az aktuális benzin és E85 árképzés határozza meg. Az E85 üzemanyag olcsóbb mint a benzin, viszont az etanolos használat során az üzemanyag-fogyasztás 20-30%-kal is megemelkedhet a vezetési stílus, a megtett útszakasz és a hőmérséklet függvényében. Amíg a benzin és az E85 között legalább 100 Ft vagy 35% az árkülönbség, addig - a többletfogyasztást is figyelembe véve - gazdaságosabb E85-tel járni.

Kevésbé környezetszennyező?
A bioetanol évente megújuló növényi nyersanyaga fejlődés közben szén-dioxidot köt meg, ami egyensúlyban van a használat során kibocsátott égési CO2-vel, vagyis a bioetanolos autóknak - szemben a fosszilis energiát használó járművekkel - nincs hozzáadott szén-dioxid-szennyezésük. Ezen kívül az alkohol sokkal tökéletesebben ég el, így például a katalizátor nélküli autóknak nagyságrendekkel kisebb a károsanyag-kibocsátásuk E85-ös üzemben. Használatával csökkenthető városainkban a szállópor koncentrátum és ezzel a szmogriadó veszélye.
A károsanyag-kibocsátással kapcsolatban itt olvashat méréseinkről.
Környezetvédelmi szempontból az Únió mindennemű bioüzemanyag előállítást szigorúan szabályoz. A hazánkban gyártott E85 rendkívül korszerű eljárással készül ezért független szakértő által készített tanúsítvány bizonyítja, hogy használatával átlagosan 59%-kal csökken az ÜHG emisszió a kőolajalapú motorbenzinhez képest. A hazai E85-öt ért támadások hátterében minden esetben megfelelő hazai rálátás illetve konkurens üzemanyag érdekek állnak.

Kinek ajánljuk?
A környezeti terhelés csökkentésén túl a hazai bioetanol olyan megújuló üzemanyag mely termelés és felhasználás tekintetében is előnyére válna Magyarországnak. Az Európai Unión belül bioetanol elállítására kevés országnak vannak hasonlóan jó adottságai, a hazai mezőgazdaság számára a bioetanol kitörési pont lehet. Hazánk folyamatos kukorica felesleggel rendelkezik, a bioetanol  gyártását kiszolgáló ágazat munkahelyteremtése, a felhasználatlan erőforrások kihasználása jelentős. Az E85 felhasználását ezért elsősorban olyan felelős gondolkodóknak ajánljuk akiknek ez értéket képvisel. Ezen kívül ajánljuk tuning célokra megfelelő műszaki háttérrel, illetve bizonyos árképzések esetekben takarékossági célból is.
Sajnos az ország jelenlegi politikája az E85-re kirótt adóemelésekkel nem támogatja az E85 használását, ennek ellenére Magyarország a régió legnagyobb bioetanol előállítója.

FIGYELEM!

Bioetanolos üzemelésre csak benzinüzemű jármű alakítható át. A gyártó által javasolt üzemanyagtól való eltérés kizárólag saját felelősségre történhet. Az E85 üzemanyag használata garanciavesztést eredményez, még ha nem is az üzemanyag miatt adódik a probléma. Az átalakításokból és az elektronika nem szakszerű beszereléséből adódó károkért semmilyen felelősséget nem vállalunk.